VOEDING

Een uiterst belangrijk onderdeel van een Ayurvedische behandeling is het voedingsadvies.
Volgens Ayurveda is er maar één weg om gelukkig te zijn, en dat is te leven en te eten in overeenstemming met onze constitutie. Net zoals het lichaam uit de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether bestaat, zo bestaat ook de voeding die wij nuttigen uit deze elementen. Als een ziekte niet ernstig is is het soms voldoende om van eetgedrag te veranderen. Iemand kan regelmatige maaltijden hebben met alle nodige koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en toch kan deze persoon ondervoed zijn, omdat het lichaam niet in staat is de voorgeschotelde voedingsstoffen in het lichaam op te nemen.

Is Bircher muesli of rauwkost gezond? Deze vraag kan niet met ja of nee beantwoord worden. Een persoon (Pitta constitutie) met met een sterke, goed funcionerende spijsvertering zal deze voeding kunnen verwerken en opnemen. Bij iemand met een Vata constitutie kan deze voeding leiden tot zwaarwegende stoornissen in de gezondheid. In feite heeft rauwkost meer vitaminen en andere belangrijke voedinsstoffen dan gekookt voedsel. Is de spijsvertering afhankelijk van de constitutie of door ziekte verzwakt, kunnen deze vitaminen door het organisme niet geabsorbeerd worden. In dit geval is het beter om het voedsel te koken, hoewel er een gedeelte van verloren gaat, maar het gekookte voedsel én de resterende vitaminen kunnen in het lichaam opgenomen worden.

Hetzelfde principe zien wij terug in de wisseling der seizoenen. De Ayurvedische natuurgeneeskundige kan uw constitutie bepalen en u adviseren welke levenswijze en voedingsmiddelen daarbij passen.