PRODUKTINFORMATIE

Ayurvedische kruidenoliën
Oliën spelen een grote rol bij vele manieren van de Ayurvedische behandeling, bij preventieve gezondheidsmaatregelen of bij de therapie, evenals de klassieke Ayurvedische massage (abhyanga), de Zuid-Indiase massage (Kalari Uzhichil) en het gieten van de olie (Dhara’s). Vaak zijn het pas de oliën die het succes uitmaken.
Na een korte inleiding over het algemene vervaardigingsprocédé van oliën worden sommige zeer nuttige klassieke oliën of Thailams beschreven. Het begrip Thailam komt van het woord Tilam wat sesam betekent. De olie uit het sesamzaad bezit uitstekende eigenschappen, waardoor deze olie meestal als basis gebruikt wordt bij de bereiding van medicinale oliën. Heel vaak gebruikt men het begrip Thailam als synoniem voor medicinale oliën.
Bij de bereidingsmethode van de oliën vindt men bijna in alle recepten twee elementen terug: de Kashayam en de Kalkam. De Kashayam is de eerste stap naar de Thailam. Afhankelijk van de receptuur, er zijn er meer dan honderd, worden verschillende plantaardige ingrediënten zo lang in water gekookt totdat nog maar 1⁄4 tot 1/16 van het water over gebleven is. Het resultaat is een zeer geconcentreerd aftreksel, de Kashayam. Vaak worden verschillende Kashayams voor één olie bereid. Deze worden zorgvuldig gefilterd en toegevoegd aan de basisolie, meestal sesam- maar ook kokosolie en zo lang gekookt onder voortdurend roeren totdat het water volledig verdampt is.
De Kalkam is een pasta, die uit verschillende plantaardige en/of minerale ingrediënten bestaat. Zij worden tot poeder gewreven en met water, melk of Ghee grondig gemengd. Op een bepaald tijdsstip in het kookproces van het olie-kashayam-mengsel wordt de Kalkam krachtig roerend eraan toegevoegd. Afhankelijk van de receptuur komen ook nog verse plantensappen erbij.
Aan de persoon, die de ingrediënten in de pan of ketel doet, én aan de persoon die continu roert worden hoge eisen gesteld. Zij moeten zich zowel lichamelijk als ook geestelijk hebben gereinigd en hun aandacht volledig op de olie richten. Het toevoegen van ingrediënten en ook het roeren wordt begeleid door verschillende Mantra’s. Op die manier wordt o.a. de sfeer waarin de olie bereid wordt positief beïnvloed, Prana geconcentreerd en gestuurd. Bovendien wordt er advies gegeven wat het vuur, het hout, het materiaal van de ketel etc. betreft. De bereidingsduur van een olie met een middelmatig kostbaare receptuur ligt bij twee personen en 20 liter olie meestal bij meer dan 12 uur. Het resultaat is een zeer geconcentreerde waardevolle olie, waaruit, vanuit de moderne wetenschappelijke zienswijze, alle hitte onbestendige en vluchtige stoffen verdwenen zijn, maar waarin de hittebestendige vetoplosbare en zwevende deeltjes sterk geconcentreerd zijn.
Volgens de Ayurvedische zienswijze en ervaring is de medicinale olie op grond van de lange verhitting en het voortdurende roeren veel makkelijker opneembaar in het lichaam en de stofwisseling. De olie heeft bovendien de eigenschappen van de ingrediënten aangenomen en werkt daardoor ook op een zeer fijnstoffelijke wijze.

1. Eigenschappen en gebruik van klassieke oliën:
Anu Thailam:

Deze olie wordt als neusdruppels gebruikt. Hij reinigt en verzorgt de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en bijholtes. Ayurveda zegt, dat de neus als poort naar de hersen bekeken kan worden en de goede verzorging van de neusgangen is een belangrijk onderdeel in de gezondheidszorg en in verjongingskuren. Kortom: of bij kuren van een dag of kuren die meerdere dagen duren, bij iedere omvattende olie- en reinigingskuur zou een Nasya-olie gebruikt moeten worden. Anu Thailam geldt sinds eeuwen als een van de beste voor dit doeleinde.
“ Volgens onze oude artsen is Nasya de beste behandeling voor alle kwalen van de hals en daarboven. De meest uiteenlopende medicijnen worden voor deze kwalen beschreven. Deze kunnen soms niet van nut zijn terwijl de oorzaak van de klacht bekend is. Anu Thailam is daarop een uitzondering. Het is geschikt voor al deze klachten. Bovendien werkt het dagelijks gebruik van deze olie preventief tegen alle ziekten van het hoofd, ogen, neus, oren en de mond.
Bij gezonde mensen is het voldoende om twee druppels olie door de neus in te snuiven. De beste tijd daarvoor is ’s morgens na het tanden poetsen en het wassen van handen en voeten. Mensen die dit in de praktijk uitvoeren ontwikkelen een brede borst en brede schouders, een atraktief gezicht en een goede stem. Onze wijzen leggen uit, dat de hoge leeftijd hen (wie deze Nasya regelmatig gebruiken) niet kan deren. Dosis 2 tot 10 druppels”.
(uit: Chikitsa Samgraham van Vaidyaratnam P. S. Varier)
Ingrediënten: Nelubium speciosum, Vetiveria zizainoides, Coles zeylanicus, Ocimum sanctum, Hemidesmus indicus, Mesua ferra, Desmodium gangeticum, Cyperus rotundus, Cedrus deodara, Solanum melongena, Asparagus racemosus, Cubeba officinalis, Embelia ribes, Aerua lanata, Holestemma annulare, Elettaria cardamomum, Kaemferia rotunda, Glycyrrhiza glabra, Cinnamomum zeylanicum, Pseudatria viscida, Sida retusa, Berberis aristata, Aegle marmelos, Sacharum officinarum, melk, sesamolie

Balashwagandhadi Thailam/(Ashwa Thailam)
Veel Zuid-Indiase Kalari krijgers maken gebruik van deze krachtige Thailam. Het is een van de meest opbouwende oliën. De soepelheid wordt verbeterd en de energie verhoogd, zowel op korte als lange termijn. De olie voorkomt of vermindert spierpijn, bereidt het lichaam voor op extreme prestatie of ondersteunt hem langdurig gebruik te maken van dit prestatievermogen (doormiddel van verbeterde aanpassing van de spieren, pezen, gewrichten etc. en de opbouw van weefsel).
Op grond van de zeer toniserende werking is de olie erg geschikt voor de massage van het hele lichaam bij verzwakte, uitgeteerde mensen of mensen die erg uitgeput zijn.